Hvordan vedlikeholde en WordPress nettside? 🤓

På generelt nivå anbefaler vi å benytte seg av en driftspakke, ta kontakt for mer informasjon om hvordan vi kan bistå med å holde nettsiden sikker og velfungerende.

Hvordan vedlikeholde en WordPress nettside? 🤓

Det nevnes at vil være variasjon i tid som kreves basert på oppsett, kompetanse, servermiljø og andre bevegelige deler.

Priser og informasjon i innlegget kan endres da priser og informasjon styres av tredjeparter. Si ifra hvis du oppdager noe som ikke er riktig så skal vi få rettet opp i dette.

Hvorfor er det viktig å vedlikeholde WordPress-siden?

Uten å gå inn i teknisk detalj så er følgende noen av grunnene til hvorfor det er viktig å vedlikeholde nettsiden deres.

  • Dårlig vedlikehold fører til sikkerhetshull og svakheter for hacking. Spam, propaganda o.l. på siden er vanlige konsekvenser.
  • Dårlig vedlikehold kan føre til at viktige funksjoner slutter å fungere.
  • Dårlig vedlikehold kan føre til at siden i sin helhet slutter å fungere.
  • Dårlig vedlikehold kan føre til dårligere resultater i søkemotorer.
  • Dårlig vedlikehold kan føre til en dårlig brukeropplevelse.
  • Dårlig vedlikehold kan føre til datatap og store kostnader ved gjenoppretting.

Les mer om hvordan du kan bruke WordPress som din nye profesjonelle hjemmeside.

Server

Hva slags løsning på server som er riktig vil variere basert på behov, men på generelt grunnlag kan vi anbefale følgende:

  • ProISP – fra 180,- eks mva pr år
  • Servebolt – fra 4 200,- eks mva pr år

SSL Sertifikat

Noen serverleverandører bistår med å sette opp dette, mens andre vil kreve at du gjør dette selv. Her finner du alt fra gratis alternativer til flere tusen i året.

Kost: 0 til 12 000+ eks mva pr år

Content Delivery Network (CDN)

Kort fortalt er det ikke alle som vil trenge et CDN, men i tilfeller hvor man har mye besøk fra alle mulige steder i verden vil det være nødvendig.

På generelt grunnlag anbefaler vi Cloudflare.

Kost: 0 til 200 USD pr år

Sikkerhetskopiering

Det viktigste er å sørge for at man alltid har en god løsning for sikkerhetskopier i tilfelle noe skulle gå galt. Dette kan være alt fra brukerfeil, hacking, kompatabilitets problemer etter sikkerhetsoppdateringer o.l.

Vi anbefaler at det velges en god og trygg serverleverandør som har sikkerhetskopier som en del av deres leveranse, men dette alene er ikke nok.

Vi anbefaler derfor at det også benyttes et programtillegg som f.eks UpdraftPlus for å sette opp daglig sikkerhetskopier som lagres et annet sted enn serveren nettsiden ligger på. F.eks Google Drive eller Dropbox.

Kost: 70 USD pr år for 2 sider

Sikkerhetsovervåkning

Uavhengig av hvor god og rask du er til å oppdatere nettsiden og «passe på den» vil det alltid dukke sikkerhetshull som ikke oppdages umiddelbart. Det er derfor viktig å søke igjennom siden etter både svakheter og infisert kode og deretter fjerne kodene. (Teknisk)

Man kan manuelt søke igjennom siden ved å benytte gratis verktøy på nett eller betale for regelmessig søk og fjerning av eventuell skadelig kode. Det anbefales at dette gjøres daglig for å unngå en svak nettside som blir hacket.

Et eksempel som leverer både gratis manuelle søk og en betalt tjeneste er Sucuri.

Kost: 0 – 200 USD pr år pr side

Oppetidsmonitor

Det er viktig å vite hvis siden slutter å fungere, vi anbefaler derfor at dere setter opp et verktøy som Uptimerobot som vil automatisk sjekke nettsiden og sende ut et varsel om den er nede.

Kost: 0 – 54 USD pr år pr side (SMS varsel krever betalt løsning)

Ytelsestesting

En rask side er en god side. Det er derfor viktig å følge med og gjøre eventuelle tiltak basert på hastigheten. Vi anbefaler at man prøver å holde alle sider under 3 sekunder som et absolutt minimum. Ideelt sett ønsker man at sider skal laste inn under 1 sekund, selvom dette ikke alltid lar seg gjøre.

Man kan her benytte et verktøy som PingdomGT Metrix eller Google PageSpeed. De vil gi forskjellige resultater, mens tiltakene som foreslås som oftest er de samme. 

Kost: 0 – 2400 USD pr år pr side (De fleste vil kunne klare seg med manuelle gratis tester)

Lenkeovervåkning

Ødelagte lenker på nettsider kan være frustrerende fordi det er ikke alltid innenfor deres kontroll. F.eks hvis dere sender en lenke til en nyhetsartikkel på en annen side kan denne bli flyttet eller slettet. Problemet er at det er deres brukere som vil oppleve den ødelagte lenken og bli frustrert på dere fordi de ikke finner det de leter etter.

Derfor burde man regelmessig søke igjennom siden og teste alle lenker og rette opp i eller fjerne de. Et verktøy er Dr. Link Check.

Kost: 0 – 1548 USD pr år pr side (De fleste vil kunne klare seg med manuelle gratis tester)

Ekstern SMTP

Kontaktskjemaer på nettsider er vanlig, og ofte vil serveren klare å sende av gårde disse. Dessverre uten et godt oppsett er det lett at disse blir markert som spam og ser aldri en innboks.

Eksempelvis kan det bety at en potensiell kunde sender inn en henvendelse via et skjema på siden deres, og at dere aldri ser henvendelsen. Kunden sitter da igjen med et dårlig inntrykk og går potensielt til noen andre.

Derfor anbefaler vi at det settes opp en tjeneste som Mailgun eller Sendgrid som håndterer utsendelsen. Dette må også følges med på og sjekkes for eventuelle feil. Det kan også settes opp skjemaer som lagrer alle innsendelser på nettsiden, så selv om e-posten ikke skulle komme frem vil den være mulig å gjenopprette.

Kost: 0 – 1000+ USD pr år pr side (De fleste vil kunne klare seg med gratis løsningen)

Caching / Hurtiglagring

Noen ganger er det riktig å bruke en hurtiglagring som gjør at nettsiden laster raskere for noen av brukerene. Ofte vil dette kun være nødvendig for sider som besøkes ofte av en stor mengde personer og i perioder med vesentlig økt trafikk. Men det er et punkt å vurdere, her er det flere alternativer for hvordan å løse dette.

CloudflareLitespeed Cache og WP Fastest Cache er alle gode alternativer for riktige situasjner.

Kost: 0 – 2400+ USD pr år pr side (De fleste vil kunne klare seg med gratis løsning)

Lisenser

Ofte brukes det tredjeparts-løsninger for å effektivisere leveransen av nettsiden og holde leveranse kostnader nede. For kunder med driftspakker er lisenser for disse inkludert, men hvis dere ønsker å stå for drift og vedlikehold selv er dette viktig at det kjøpes egne lisenser for å kunne motta sikkerhetsoppdateringer og at alt fungerer som det skal.

Merk at denne listen er tilpasset noen av de mange leveransene vi gjør og andre nettsider vil kreve andre lisenser.

Hvilke tredjeparts-løsninger som er brukt varierer fra nettside til nettside, men under er en oversikt over de vanligste og prisene i skrivende stund 11.09.2019:

Løpende oppgaver

Det varierer hvor ofte man burde gjøre de forskjellige, men på generelt grunnlag kan punktene nedenfor være en grei pekepinn.

Daglig (ca 15min)

Ukentlig (60-90min)

Månedlig

  • Ytelsestest og tiltak.
  • Revidere servermiljø, PHP utgave o.l. (Teknisk)

Trenger du hjelp til drift og vedlikehold av Wordpress-siden din? Ta en titt på våre driftspakker.

Ønsker du heller at vi ordner dette? La oss ta en prat da vel!

Flere artikler

Nettside, Guider, Visuell identitet

Hvorfor er webdesign viktig for nettsiden?

Les mer

Nettside, Guider

Komplett guide til webdesign 2024

Les mer

Nettside, Guider

Hvordan gjøre en nettside raskere – og hvorfor? 🤔

Les mer

Noen av kundene vi har jobbet med

Nor Omega
Maria Mena
Wavemaker
Statens Vegvesen
Entra
Amfi
Safedrive
Telenor Arena
Lifeline Care
Flogas
Eldorado E-sport
Nor Omega
Maria Mena
Wavemaker
Statens Vegvesen
Entra
Amfi
Safedrive
Telenor Arena
Lifeline Care
Flogas
Eldorado E-sport