Kunnskapsbank

Fagbegrep

Her finner du en kort forklaring på diverse fagtermer som til tider kan være forvirrende eller utydelige.

Hva er en landingsside?

Kjært barn har mange navn, definisjonen på en landingsside er et kaos. Vi skal prøve å gi deg svaret du trenger.

Hva er CRM?

Kundeforholdsstyring, bedre kjent som CRM (Customer Relationship Management), er et system som er avgjørende for å bygge sterke og varige forhold med kunder.

Hva er et domene?

Et begrep som ofte dukker opp når vi snakker om nettsider og nettadresser, er "domene". Men hva er egentlig et domene?

Hva er serverhosting?

Serverhosting er ikke det samme som webhotell eller webhosting, selvom linjene er hårfine for hvor det overlapper. Vi prøver å forklare så godt vi kan.

Hva er hosting?

Hosting, eller webhosting som blir mest riktig for oss å fokusere på. Hosting er rett slett handlingen å “hoste” en server hos seg. Det vil si at man har en serverpark hvor man “hoster” eller har flere servere stående for seg selv eller diverse kunder.

Hva er CSS?

For å hoppe til poenget så er CSS noe så “enkelt” som en type kode som er med på å styre hvordan digitale elementer, som oftest på nettsider, skal se ut rent visuelt.

Hva er brukeropplevelse? (UX)

Brukeropplevelse, UX (User Experience), brukervennlighet osv., betydningen ligger i navnet. Du lurer antagelig ikke på hva brukeropplevelse er, men hvorfor det er viktig og hva du kan gjøre.

IP Adresse

Du har kanskje sett at IP-adresser består av tall og punktum? Men hvis du er som folk flest, lurer du nok på hva det betyr! La oss hjelpe deg å forstå.

CMS

Har du noen gang lurt på hvordan folk administrerer og oppdaterer nettsider uten å måtte kode alt fra bunnen av? Vel, det er der Content Management System (CMS) kommer inn i bildet!

API

Hvis du noen gang har brukt en matleveringsapp, delt innhold på sosiale medier eller benyttet deg av andre digitale tjenester, har du sannsynligvis kommet i kontakt med API uten å vite det.

Blogg

Kort sagt kan vi si at en blogg er et nettsted (også kalt bloggplattform) der en person, kjent som en blogger, deler sine tanker, erfaringer, interesser og kunnskap om ulike emner.

SEO

Når folk søker etter noe på nettet, ønsker de raske og relevante resultater. Og det er her SEO kommer inn i bildet!

SSL

Du har kanskje lagt merke til at mange nettsteder starter med "https" i stedet for bare "http". Den lille bokstaven "s" står for "sikkerhet", og det skyldes SSL-sertifikatet! Men hva er egentlig dette mystiske sertifikatet, og hvorfor er det så viktig?

404-side

Har du noen gang blitt møtt med en irriterende feilmelding når du prøver å få tilgang til et nettsted? Du vet, den siden som dukker opp og sier "404 - Side ikke funnet". Hva i all verden betyr det egentlig?

Backlink

En backlink er en lenke fra en annen nettside til din egen. Tenk på det som en slags anbefaling eller anerkjennelse fra en annen nettside til din egen. Søkemotorer som Google bruker backlinks som en av flere faktorer for å vurdere kvaliteten og relevansen til en nettside.

Hva er meta data?

Hvis du noen gang har lurt på hvordan internett vet «hva som er hva», så har du kanskje støtt på ordet: metadata.

Hva er sitemap?

Har du noen gang lurt på hvordan søkemotorer som Google navigerer gjennom nettstedet ditt og finner alle de viktige sidene? Det er her en sitemap (eller xml sitemap som det også heter) kommer inn i bildet!

Hva er konvertering?

Har du noen gang lurt på hva folk mener når de snakker om "konvertering" eller "konverteringsrate"? Isåfall er du på rett sted. La meg bryte det ned for deg!

Hva er en nettleser?

Kjenner du til Chrome, Safari eller Edge? De er alle eksempler på nettlesere som gir deg muligheten til å utforske innhold på Internett. Men hvordan fungerer det?

Hva er et ikon?

Et ikon beskrives som et enkelt visuelt symbol, men er mye mer enn det. Hvorfor spiller det en viktig rolle i kommunikasjonen vår? Utforsk begrepet her!

Hva er DNS-server?

En DNS-server hjelper med å oversette nettsideadresser til IP-adresser slik at datamaskiner kan finne og vise nettsider raskt og enkelt.

Hva er en piksel?

En piksel utgjør den aller minste enheten i et bilde. De blir ofte omtalt som bildeelementer eller bildepunkter. Men hva er formålet med piksler?

Hva er koding?

Koding gir deg muligheten til å kommunisere med en datamaskin, for å få den til å utføre spesifikke handlinger. La meg bryte det ned for deg!

Hva er en merkevare?

En merkevare er det som gjør ditt produkt eller tjeneste unik sammenlignet med andre. Utforsk hva en merkevare virkelig betyr for bedriften din!

Hva er et varemerke?

Et varemerke er et navn, logo eller et annet kjennetegn som gjør at andre kjenner igjen ditt merke. Hva er det som skiller et varemerke fra en merkevare?

Hva er visuell identitet?

Visuell identitet handler om å ha et sammenhengende og gjenkjennelig visuelt uttrykk for bedriften din. Les mer om hvorfor en bedrift bør ha det?

Hva er UI design?

UI design fokuserer på den visuelle utformingen av brukergrensesnittet, slik som layout, utseende og andre visuelle elementer. Lær mer om UI design her!

Hva er prototyping?

Prototyping brukes til testing og forbedring av produktideer før lansering, for å spare tid og redusere risiko. Men hvorfor bør du lage prototyper?

Hva er tjenestedesign?

Tjenestedesign handler om å forbedre tjenester med brukernes behov i sentrum. Les om de betydelige fordelene ved å arbeide med det!

Hva er redesign?

Redesign forbedrer og endrer det eksisterende, for å tilpasse seg brukernes behov og trender. Oppdag hvordan redesign gir nytt liv til din bedrift!

Hva er universell utforming?

Universell utforming er nøkkelen til å skape brukervennlige løsninger og miljøer for alle mennesker, uansett bakgrunn eller funksjonsnedsettelse. La oss forklare hva det innebærer og hvorfor det er så viktig.

Hva er WCAG?

WCAG er en viktig del av universell utforming, som sikrer at digitalt innhold er tilgjengelig for alle. La oss ta en nærmere titt på hva det er og få frem noen eksempler!

Hva er estetikk?

Begrepet estetikk anvendes for å beskrive det vi opplever gjennom sansene våre. Lær mer om estetikk her!

Hva er en illustrasjon?

Illustrasjoner er noe vi ser hver dag, enten det er hjemme, på bussen, i bøkene vi leser eller på sosiale medier. Men hva legger en egentlig i begrepet “illustrasjon”?

Hva er infografikk?

Infografikk er en effektiv metode for å formidle betydningsfull informasjon. La oss utforske konseptet nærmere og hvordan du kan skape infografikk.

Hva er typografi?

Typografi handler om mer enn bare noen bokstaver i en tekst. La oss ta en nærmere titt på hva typografi er og viktigheten av det!

Hva er et konsept?

Et konsept er et begrep de aller fleste har et forhold til, men hva betyr det egentlig? La oss fortelle deg om konsept.

Hva er en designmanual?

Designmanualen er med på å sikre en helhetlig visuell identitet for virksomheten. La oss forklare hva det er og hvorfor designmanual er så viktig!

Hva er profilering?

Profilering er en langsiktig strategi for bedrifter som ønsker å etablere en solid merkevare. Men hva betyr det? Les mer om profilering her!

Hva er merkevarebygging?

Merkevarebygging handler om å styrke omdømme til bedriften din, der du gjør det enkelt for folk å skulle velge deg. Les mer om merkevarebygging her!

Hva er grafisk design?

Grafisk design er en form for visuell kommunikasjon, der elementer kombineres for å skape et helhetlig uttrykk. Lær mer om grafisk design her!

Hva er visuell kommunikasjon?

Visuell kommunikasjon formidler informasjon gjennom visuelle elementer. Det er en effektiv form for kommunikasjon. Lær mer om begrepet her!

Hva er visualisering?

Visualisering er en teknikk for å visuelt fremstille ideen eller konseptet ditt for andre. La oss fortelle deg mer om visualisering!

Noen av kundene vi har jobbet med

Nor Omega
Maria Mena
Wavemaker
Statens Vegvesen
Entra
Amfi
Safedrive
Telenor Arena
Lifeline Care
Flogas
Eldorado E-sport
Nor Omega
Maria Mena
Wavemaker
Statens Vegvesen
Entra
Amfi
Safedrive
Telenor Arena
Lifeline Care
Flogas
Eldorado E-sport