Fagbegrep

API

Hvis du noen gang har brukt en matleveringsapp, delt innhold på sosiale medier eller benyttet deg av andre digitale tjenester, har du sannsynligvis kommet i kontakt med API uten å vite det. Men hva er egentlig API? La oss ta en titt på dette begrepet og se hvordan det fungerer.

API står for Application Programming Interface, og det er en måte for ulike dataprogrammer å snakke med hverandre. Tenk på API som en mellommann som gjør at apper og tjenester kan samhandle sømløst.

La oss ta et enkelt eksempel: Tenk deg at du bestiller mat fra en restaurant gjennom en matleveringsapp på telefonen din. Når du trykker på «bestill» -knappen, kommuniserer matleveringsappen med restaurantens API. På mange måter fungerer APIet som en virtuell servitør som tar imot bestillingen din og sender den videre til kokken på kjøkkenet.

Gjennom APIet får matleveringsappen tilgang til restaurantens meny, priser og annen viktig informasjon som trengs for å legge inn bestillingen din. APIet sørger også for at matleveringsappen får oppdatert informasjon om bestillingens status, for eksempel når maten er klar til levering eller om det er noen problemer med bestillingen.

Dette samspillet mellom matleveringsappen og restaurantens API gjør at du som bruker kan få en sømløs opplevelse. Du ser nøyaktig hvilke retter som er tilgjengelige, får oppdateringer om bestillingens fremgang og vet når maten vil bli levert. Alt takket være APIet som legger til rette for effektiv kommunikasjon mellom ulike programmer.

API finnes i mange forskjellige applikasjoner og tjenester. For eksempel kan APIer bli brukt i sosiale medieplattformer for å tillate deg å logge inn med din Facebook-konto eller dele innhold på Twitter. APIer finnes også i betalingssystemer, vær-apper, karttjenester og mye mer.

APIene jobber i bakgrunnen for å sørge for at ulike programmer kan snakke sammen og gi deg den beste opplevelsen. De er usynlige helter som gjør at apper og tjenester fungerer sømløst sammen.

Noen av kundene vi har jobbet med

Nor Omega
Maria Mena
Wavemaker
Statens Vegvesen
Entra
Amfi
Safedrive
Telenor Arena
Lifeline Care
Flogas
Eldorado E-sport
Nor Omega
Maria Mena
Wavemaker
Statens Vegvesen
Entra
Amfi
Safedrive
Telenor Arena
Lifeline Care
Flogas
Eldorado E-sport