Fagbegrep

Hva er meta data?

Hvis du noen gang har lurt på hvordan internett vet «hva som er hva», så har du kanskje støtt på ordet: metadata.

Så, hva er metadata? Tenk på det som små lapper festet til digitale filer. Disse lappene inneholder viktig informasjon om filen – ting som når den ble laget, hvilken type fil det er, og kanskje til og med hvem som lagde den. Akkurat som baksidetekst på en bok, gir metadata oss en sniktitt på hva som skjuler seg i filen, uten å faktisk åpne den.

La oss si at du laster opp et bilde på nettet. Da er det ikke bare bildet som blir lastet opp, men også metadataene om bildet. Det kan inneholde data om når bildet ble tatt, hvilken kameramodell som ble brukt, og til og med hvor bildet ble tatt. Dette hjelper ikke bare deg med å organisere bildene dine, men det gir også søkemotorer og plattformer som Facebook og Instagram en idé om hva som er på bildet, slik at de kan vise det for de riktige menneskene.

For å sette dette i perspektiv, tenk deg at du søker etter bilder av solnedganger på nettet. Uten metadata ville søkemotoren ha vanskelig for å finne frem. Men takket være metadataene som følger med hvert bilde, kan søkemotoren finne og vise deg akkurat de bildene du leter etter – selv om de ble tatt forskjellige steder og tider av forskjellige mennesker.

Så neste gang du lurer på hvordan internett klarer å organisere, søke og vise riktig innhold – husk at det er metadata som holder alt sammen. En liten, men viktig hjelper som jobber bak kulissene.

Noen av kundene vi har jobbet med

Nor Omega
Maria Mena
Wavemaker
Statens Vegvesen
Entra
Amfi
Safedrive
Telenor Arena
Lifeline Care
Flogas
Eldorado E-sport
Nor Omega
Maria Mena
Wavemaker
Statens Vegvesen
Entra
Amfi
Safedrive
Telenor Arena
Lifeline Care
Flogas
Eldorado E-sport