Fagbegrep

Hva er typografi?

Typografi handler om mer enn bare noen bokstaver i en tekst. La oss ta en nærmere titt på hva typografi er og viktigheten av det!

Typografi dreier seg om komposisjon av tekst, inkludert valg av skrifttype, størrelse, linjeavstand, linjebredde, utjevning og stiler. Til tross for at det hovedsakelig forbindes med trykt litteratur, er det nå like relevant i digitale medier og på skjerm. Typografi fungerer som en veileder til bruk av skrifttyper for å skape harmoni og variasjon i strukturen.

Typografi – definisjon
Begrepet «typografi» kommer fra det franske ordet “typographie”, og betyr læren om utforming og fremstilling av primært tekstlige budskap.

Tradisjonelt var typografi et håndverk med en egen yrkestittel, som kom med boktrykkerkunsten. I dag utøves typografi ofte av grafiske designere, men tidligere var typograf en person som spesialiserte seg på jobb med typografisk skrift.

Hvorfor er typografi viktig?
Hensikten med god typografi er å presentere teksten på en måte som gjør den forståelig og effektiv. Å ha kunnskap om typografi innen visuell kommunikasjon, er avgjørende for å gjøre tekster lettleste, helhetlig og tiltalende.

Eksempler på typografi
God typografi er viktig i flere sammenhenger for å kommunisere effektivt og skape et visuelt uttrykk. Noen eksempler på hvor typografi spiller en essensiell rolle inkluderer:

  • Nettsteder
  • Annonser, plakater og brosjyrer
  • Bøker
  • Presentasjoner
  • Skilt
  • CV og søknad

Noen av kundene vi har jobbet med

Nor Omega
Maria Mena
Wavemaker
Statens Vegvesen
Entra
Amfi
Safedrive
Telenor Arena
Lifeline Care
Flogas
Eldorado E-sport
Nor Omega
Maria Mena
Wavemaker
Statens Vegvesen
Entra
Amfi
Safedrive
Telenor Arena
Lifeline Care
Flogas
Eldorado E-sport