Fagbegrep

Hva er en piksel?

Vel, en piksel, som på engelsk kalles “pixel”, er den aller minste enheten som utgjør et digitalt bilde. Disse små enhetene blir også ofte omtalt som bildeelementer eller bildepunkter. Pikslene er fargerike prikker eller firkanter i ulike størrelser, som sier noe om intensiteten til et bilde. Tenk på dem som de grunnleggende byggesteinene i et digitalt bilde.

Her kommer det som virkelig er spennende: For å klare å skape et komplett bilde, må en kombinere utrolig mange piksler. Det er interessant, fordi jo flere piksler vi har, desto bedre blir bildekvaliteten og skarpheten i bildet. Med andre ord henger bildekvaliteten direkte sammen med antall piksler. Derfor sier man ofte at et bilde av dårlig kvalitet er pikselert, fordi man kan se pikslene bildet er sammensatt av.

Lurer du på hvorfor bildet er uskarpt eller pikselert? For å sjekke dette er du nødt til å ta en titt på oppløsningen, som sier noe om skarpheten til bildet. Du kan enkelt måle dette ved å telle antall piksler i bredden og høyden. Som nevnt tidligere jo flere piksler, desto bedre er bildet.

Noen av kundene vi har jobbet med

Nor Omega
Maria Mena
Wavemaker
Statens Vegvesen
Entra
Amfi
Safedrive
Telenor Arena
Lifeline Care
Flogas
Eldorado E-sport
Nor Omega
Maria Mena
Wavemaker
Statens Vegvesen
Entra
Amfi
Safedrive
Telenor Arena
Lifeline Care
Flogas
Eldorado E-sport