Fagbegrep

Hva er et domene?

Et begrep som ofte dukker opp når vi snakker om nettsider og nettadresser, er "domene". Et domene kan beskrives som en unik identifikator som brukes til å peke på en bestemt nettside på Internett. Det fungerer som en virtuell adresse som gjør det mulig for brukere å få tilgang til en bestemt nettside.

La oss bruke et enkelt eksempel for å illustrere dette. Tenk deg at du ønsker å besøke et populært reisenettsted kalt «Reise Norge». For å komme dit, skriver du «www.reisenorge.no» i nettleseren din. Her er «reisenorge.no» domenet som identifiserer den aktuelle nettsiden.

Et domene består av flere deler som gir mer informasjon om nettsiden det representerer. La oss ta en nærmere titt på strukturen til et domene:

  • Protokollprefiks: «www» er en vanlig forkortelse for «world wide web» og representerer protokollen som brukes for å få tilgang til nettsiden. Andre protokoller kan være «ftp://» for filoverføring eller «http://» for vanlige nettsider.
  • Andre underdomener: I noen tilfeller kan et domene ha flere nivåer av underdomener. For eksempel kan «blogg.reisenorge.no» være et underdomene for nettsiden «reisenorge.no».
  • Domene-navn: Dette er selve navnet som identifiserer nettsiden. I vårt eksempel er «reisenorge» domene-navnet.
  • Toppleveldomenet (TLD): Dette er den siste delen av et domene og indikerer hvilken type organisasjon eller geografisk plassering domenet tilhører. Noen vanlige TLD-er inkluderer «.com» for kommersielle nettsteder, «.org» for organisasjoner og «.no» for nettsteder i Norge.

Noen av kundene vi har jobbet med

Nor Omega
Maria Mena
Wavemaker
Statens Vegvesen
Entra
Amfi
Safedrive
Telenor Arena
Lifeline Care
Flogas
Eldorado E-sport
Nor Omega
Maria Mena
Wavemaker
Statens Vegvesen
Entra
Amfi
Safedrive
Telenor Arena
Lifeline Care
Flogas
Eldorado E-sport