Fagbegrep

404-side

Har du noen gang blitt møtt med en irriterende feilmelding når du prøver å få tilgang til et nettsted? Du vet, den siden som dukker opp og sier "404 - Side ikke funnet". Hva i all verden betyr det egentlig?

En 404-side er ganske enkelt en feilmelding som vises når en nettside ikke kan bli funnet på serveren. Når du klikker på en lenke eller skriver inn en URL, forventer du å bli tatt med til ønsket side. Men noen ganger, av ulike årsaker, kan det skje at serveren ikke finner den aktuelle siden du leter etter. Resultatet er en 404-feilmelding som dukker opp i nettleseren din.

La meg gi deg et eksempel for å gjøre det hele litt tydeligere. Forestill deg at du vil kjøpe en bok på nettet. Du finner et nettsted som selger akkurat den boken du leter etter og klikker på lenken for å kjøpe den. Men i stedet for å bli tatt med til bestillingssiden, hva møter du? Riktig, en 404-side. Nettstedet kan ha fjernet boken fra lageret eller endret URL-en, og dermed blir siden utilgjengelig.

Nå lurer du kanskje på hvorfor det er nødvendig med en egen side for denne feilmeldingen. En god 404-side har som mål å veilede deg videre når du støter på et dødt nettsted. Istedenfor å la deg sitte fast og bli frustrert, prøver den å gi deg nyttig informasjon og alternativer. Mange 404-sider inkluderer et søkefelt eller linker til populære sider på nettstedet, slik at du enkelt kan finne det du leter etter.

For eksempel kan en 404-side på et nettsted for sko vise deg en morsom melding som sier: «Oisann! Ser ut som om disse skoene har tatt seg en liten ferie. Men fortvil ikke, vi har mange andre flotte sko å tilby. Hva med å ta en titt på vårt utvalg av joggesko eller sandaler?». Denne typen vennlige og hjelpsomme meldinger kan gjøre hele opplevelsen litt mindre frustrerende.

Så neste gang du ser en 404-side, husk at det bare er en måte for nettstedet å fortelle deg at den siden du leter etter, ikke er tilgjengelig for øyeblikket. Ta det med et smil og utforsk alternativene som tilbys.

Noen av kundene vi har jobbet med

Nor Omega
Maria Mena
Wavemaker
Statens Vegvesen
Entra
Amfi
Safedrive
Telenor Arena
Lifeline Care
Flogas
Eldorado E-sport
Nor Omega
Maria Mena
Wavemaker
Statens Vegvesen
Entra
Amfi
Safedrive
Telenor Arena
Lifeline Care
Flogas
Eldorado E-sport