Fagbegrep

Hva er DNS-server?

Når du skriver inn en nettsideadresse i nettleseren din, som f.eks. "www.eksempel.no", trenger datamaskinen din å finne ut hvor på internett den nettsiden faktisk er. Her kommer DNS-serveren inn i bildet.

DNS står for «Domain Name System», og fungerer som en slags katalog for internett. DNS-serveren oversetter en nettsideadresse til en numerisk IP-adresse som datamaskiner bruker for å finne nettsiden på nettet. Det er som å oversette en gateadresse til GPS-koordinater.

For eksempel, hvis du søker å besøke «www.eksempel.no», sender datamaskinen din en forespørsel til en DNS-server. DNS-serveren sjekker sin egen «katalog» og finner ut at «www.eksempel.no» tilsvarer IP-adressen 192.0.2.123. Deretter kan datamaskinen din bruke denne IP-adressen til å finne nettsiden og vise den i nettleseren din.

Så, i korte trekk, er en DNS-server en viktig del av internettinfrastrukturen som hjelper med å oversette nettsideadresser til IP-adresser slik at datamaskiner kan finne og vise nettsider raskt og enkelt.

Noen av kundene vi har jobbet med

Nor Omega
Maria Mena
Wavemaker
Statens Vegvesen
Entra
Amfi
Safedrive
Telenor Arena
Lifeline Care
Flogas
Eldorado E-sport
Nor Omega
Maria Mena
Wavemaker
Statens Vegvesen
Entra
Amfi
Safedrive
Telenor Arena
Lifeline Care
Flogas
Eldorado E-sport