Fagbegrep

Hva er en nettleser?

En nettleser, også kjent som en “browser” på engelsk, er en programvare som gir deg muligheten til å få tilgang til innhold som er tilgjengelig på Internett.

Nettlesere er tilgjengelig på en rekke enheter, som datamaskiner, telefoner, nettbrett, og det finnes i mange forskjellige varianter. Noen av de mest kjente nettleserne inkluderer Safari, Chrome, Edge, Internet Explorer, FireFox og Opera.

Så hva er formålet med en nettleser? Alt innhold som finnes på internett i dag er bygget opp ved hjelp av ulike typer hypertekst format (HTML-koder), CSS-filer og JavaScript. Disse kodene definerer hvordan ulike elementer som tekst, bilder, videoer eller animasjoner, skal vises og plasseres på en nettside. Nettleserens hovedoppgave er å tolke disse kodene, slik at du som bruker får en visuell og interaktiv fremstilling av nettsiden.

Hvilken nettleser bruker jeg?
Er du usikker på hvilken nettleser du bruker? Det kan du enkelt finne ut ved å holde musepekeren over nettleserapplikasjonen, og navnet på nettleseren vil bli vist. De fleste nettlesere har også en gjenkjennelig ikon som gjør det enkelt å identifisere dem. Hvis du derimot er usikker på hvilken versjon av nettleseren du bruker, kan du klikke på nettleserens navn øverst i menyen og deretter velge “Om denne appen”. Her vil du finne informasjon om den spesifikke versjon av nettleseren som kjøres.

Noen av kundene vi har jobbet med

Nor Omega
Maria Mena
Wavemaker
Statens Vegvesen
Entra
Amfi
Safedrive
Telenor Arena
Lifeline Care
Flogas
Eldorado E-sport
Nor Omega
Maria Mena
Wavemaker
Statens Vegvesen
Entra
Amfi
Safedrive
Telenor Arena
Lifeline Care
Flogas
Eldorado E-sport