Fagbegrep

Hva er en designmanual?

Designmanualen er med på å sikre en helhetlig visuell identitet for virksomheten. La oss forklare hva det er og hvorfor designmanual er så viktig!

En designmanual, også kjent som designhåndbok, er en instruksjon som beskriver bruk av designprofilen til en bedrift. Det er en oversikt over den visuelle identiteten til virksomheten, som består av logo, typografi, symboler, bilder og andre visuelle kjennetegn.

Hvorfor bruke en designmanual?
Formålet med manualen er å sikre at den visuelle identiteten til en virksomhet etableres og opprettholdes på en bestemt måte. Det handler rett og slett om hvordan en skal bruke det i praksis og fremstå i ulike kanaler.

Det er et designbyrå som oftest utformer en bedrifts visuelle profil. Over tid kan det være at noen andre skal ta over og uten en bestemt designprofil kan den visuelle identiteten ta nye retninger. Dette er ofte ikke ønsket med mindre det skal utarbeides en ny visuell profil eller konsept.

Hvordan lage en designmanual?
Når en skal utforme en designmanual er det et par ting som går igjen i de fleste. La oss se nærmere på noen eksempler:

  • Logobruk – Beskrivelse av logoen og font. Hvordan skal logoen se ut med symboler og firmanavn? Finnes det ulike versjoner av logoen? Hvilken logo skal brukes når og på hvilken bakgrunn? Hva skal den ikke brukes til?
  • Fargebruk – Beskrivelse av farger i designprofilen. Hvilke farger skal brukes? Hva er fargekodene? Hva er hovedfargen? Hvilke andre farger kan brukes?
  • Typografibruk – Hva er bedriftens hovedfont? Hvordan skal de brukes? Hvilke andre fonter kan brukes? Finnes det egne fonter og regler for dette?
  • Fotografi og bildebruk – Beskrivelse av bilder som kan brukes. Hva slags uttrykk skal illustrasjoner eller foto ha? Hva er ønsket bildestørrelse, beskjæring og styrke? Hvilke bilder bør ikke brukes?
  • Ekstra visuelle elementer – Beskrivelse av andre dekorelementer som kan brukes for å styrke designprofilen.

Eksempel på designmanual
Det finnes mange eksempler på designmanual der ute. Designmanualer kan ofte variere både i innholdet og størrelsen på manualen. De fleste små bedrifter klarer seg med et par instrukser, mens for store internasjonale selskaper er det greit med klare regler for å forhindre at stilen sklir ut i de forskjellige landene.

Noen av kundene vi har jobbet med

Nor Omega
Maria Mena
Wavemaker
Statens Vegvesen
Entra
Amfi
Safedrive
Telenor Arena
Lifeline Care
Flogas
Eldorado E-sport
Nor Omega
Maria Mena
Wavemaker
Statens Vegvesen
Entra
Amfi
Safedrive
Telenor Arena
Lifeline Care
Flogas
Eldorado E-sport