Fagbegrep

Hva er hosting?

Hosting, eller webhosting som blir mest riktig for oss å fokusere på. Hosting er rett slett handlingen å “hoste” en server hos seg. Det vil si at man har en serverpark hvor man “hoster” eller har flere servere stående for seg selv eller diverse kunder. Du trenger gjerne hosting av noe slag når du trenger et sted å lagre nettsiden, applikasjonen eller informasjon som skal deles ut mot omverden.

Hosting av WordPress nettside

Vi tilbyr hosting av nettside på våre servere som en del av vår driftspakke for WordPress. Vi kan også bistå med hosting av andre nettsideløsninger etter avtale.

Hosting av WordPress er mer enn “bare” hosting, og burde som oftest også inkludere ting som sikkerhetskopiering, oppdatering av underliggende kode, søk etter og fjerning av skadelig kode osv. Noen ganger støter vi på kunder som misser denne forskjellen, og tror at et webhotell hos domeneshop til 150kr i året inkluderer noe som tar en person 15-20 minutter i uka.

Med det sagt så er det fullt mulig for noen bedrifter å benytte seg av billig hosting og heller utføre vedlikeholdet i WordPress selv, men de aller fleste nyter nok godt av en driftsavtale.

Hvorfor hosting i Norge er viktig

Når du skal velge en hosting til nettside, så anbefaler vi som oftest å bruke et byrå fordi de er godt kjent med alternativene og kan bistå basert på dine behov. De vil også være kjent med de vanligste hosting utfordringene og kunne løse dem raskt.

Du får også ofte en bedre avtale enn hvis du kjøper direkte, da det ofte er kvantumsrabatter for byråene. Så fremt du ikke har mye internasjonal trafikk burde du også sørge for at du benytter en hostingleverandør med servere i Norge.

Hovedgrunner til å ha hosting av nettsiden i Norge:

  • Serverlokasjon: Når serveren er nærmere den som besøker nettsiden, så laster nettsiden inn raskere. Det er åpenbart, men når vi sitter i Norge så vil en server i Oslo kunne sende oss informasjon raskere enn en server i Washington.
  • GDPR: Dette er et av mange minefelt når det kommer til hosting, spesielt hvis du lagrer informasjon på nettsiden din om de besøkende så kan dette være en av mange GDPR fallgruver man burde gjøre så enkelt som mulig for seg selv å ha hostingen i Norge.
  • Kundeservice: De aller fleste norske hosting leverandører har norsk kundeservice, som gjør det enklere ikke nødvendigvis bare på grunn av språk, men også med tanke på åpningstider, kultur og forventninger til service.

Billig hosting er nesten aldri en god ide

Det er alltid dårlig gjort å “angripe” noen som dekker et behov i markedet, men vi støter på alt for mange kunder som går i fella med å ta noe billig og enkelt hos en av de mange lavpris leverandøreren. Hvis de i tillegg ikke er et norskt alternativ engang så blir resultatet ofte en treg nettside, som faller sammen hvis du kaster så lite som 10 brukere inn på siden samtidig.

Har du ikke så mye trafikk, så kan faktisk billig hosting være en stor del av problemet. Google belønner raske nettsider med gode rangeringer og trege nettsider straffes gjerne. Så skal det være nevnt, at dette bare er en av over 200 faktorer og variabler, men sånn vi har sett i samarbeid med SEO byrået, Solid Media så er hastighet en viktig faktor for å rangere godt på Google.

Hosting i Norge som vi anbefaler
Det er mange leverandører både i Norge og utenfor, som varierer avhengig av hva du trenger. Merk at hvis du er tvil, så burde du for all del sørge for at du har en teknisk person internt som er kjent med dette, eller et byrå eller en IT partner som kan hjelpe deg med valget. Feil valg av serverhosting kan være en voldsom hodepine.

Hosting i Norge som vi anbefaler:

Det er mange leverandører både i Norge og utenfor, som varierer avhengig av hva du trenger. Merk at hvis du er tvil, så burde du for all del sørge for at du har en teknisk person internt som er kjent med dette, eller et byrå eller en IT partner som kan hjelpe deg med valget. Feil valg av serverhosting kan være en voldsom hodepine.

Nedenfor finner du  noen diverse aktører vi kan anbefale basert på erfaring med litt varierte nivåer av kompleksitet og behov:

  • ProIsp.no – For enkle webhotell i Norge, rimelig, ganske raske og god kundeservice. Kan bli litt for ressurssvakt hvis du har en god del besøk på nettsiden.
  • Servebolt.no – Vår favoritt for managed hosting i Norge. Lynraske servere, god kundeservice og perfekt for etablerte bedrifter hvor stabilitet, hastighet og kapasitet er viktig. Krever dog litt teknisk kompetanse for å administrere og anbefales kun i kombinasjon med en driftsavtale med et byrå. Kanskje de beste serverne for WordPress hosting i Norge!
  • Amazon AWS – Igjen en løsning som krever litt teknisk kompetanse, men veldig skalerbar og sammen med Google Cloud to av de største i verden. Perfekt hvis man har mye internasjonale beøsk på nettsiden sin.
  • Cloudways – En lavterskel utgave av Amazon AWS både med tanke på tekniske krav og budsjett.

Noen av kundene vi har jobbet med

Nor Omega
Maria Mena
Wavemaker
Statens Vegvesen
Entra
Amfi
Safedrive
Telenor Arena
Lifeline Care
Flogas
Eldorado E-sport
Nor Omega
Maria Mena
Wavemaker
Statens Vegvesen
Entra
Amfi
Safedrive
Telenor Arena
Lifeline Care
Flogas
Eldorado E-sport