Fagbegrep

Hva er serverhosting?

Serverhosting er ikke det samme som webhotell eller webhosting, selvom linjene er hårfine for hvor det overlapper. Men hvis vi skal være veldig pirkete så blir det riktig å si at en “serverhost” som driver med serverhosting kun oppbevarer og kjører serveren i sine lokaler. De aller fleste tilbyr så klart litt mer enn bare dette, men ikke alltid.

Vår erfaring og kompetanse tar på brillene som et nettsidebyrå, og snakker primært om hosting av nettsider, men serverhosting kan også henvise til flere andre typer applikasjoner, informasjon eller data.

Managed eller unmanaged serverhosting?

Serverhosting er delt opp i “managed” og “unmanaged” som kort fortalt betyr at leverandøren skal gjøre noe mer enn å bare ha den i sine lokaler og holde den oppe rent teknisk eller ikke. Hvis du leser denne artikkelen så kan vi med 99% sikkerhet si at du burde bruke en managed løsning, og kanskje du ikke burde ha det heller.

Noen ganger kan det være like greit å ha et byrå eller driftsselskap som tar seg av det også. I de aller enkleste tilfellene kan kanskje til og med et delt webhotell være riktig.

Serverhosting i Norge som vi anbefaler

Det er mange leverandører både i Norge og utenfor, som varierer avhengig av hva du trenger. Merk at hvis du er tvil, så burde du for all del sørge for at du har en teknisk person internt som er kjent med dette, eller et byrå eller en IT partner som kan hjelpe deg med valget. Feil valg av serverhosting kan være en voldsom hodepine.

Nedenfor noen diverse aktører vi kan anbefale basert på erfaring med litt varierte nivåer av kompleksitet og behov:

  • ProIsp.no – For enkle webhotell i Norge, rimelig, ganske raske og god kundeservice. Kan bli litt for ressurssvakt hvis du har en god del besøk på nettsiden.
  • Servebolt.no – Vår favoritt for managed hosting i Norge. Lynraske servere, god kundeservice og perfekt for etablerte bedrifter hvor stabilitet, hastighet og kapasitet er viktig. Krever dog litt teknisk kompetanse for å administrere og anbefales kun i kombinasjon med en driftsavtale med et byrå.
  • Amazon AWS – Igjen en løsning som krever litt teknisk kompetanse, men veldig skalerbar og sammen med Google Cloud to av de største i verden. Perfekt hvis man har mye internasjonale beøsk på nettsiden sin.
  • Cloudways – En lavterskel utgave av Amazon AWS både med tanke på tekniske krav og budsjett.

Noen av kundene vi har jobbet med

Nor Omega
Maria Mena
Wavemaker
Statens Vegvesen
Entra
Amfi
Safedrive
Telenor Arena
Lifeline Care
Flogas
Eldorado E-sport
Nor Omega
Maria Mena
Wavemaker
Statens Vegvesen
Entra
Amfi
Safedrive
Telenor Arena
Lifeline Care
Flogas
Eldorado E-sport