Fagbegrep

Hva er sitemap?

Har du noen gang lurt på hvordan søkemotorer som Google navigerer gjennom nettstedet ditt og finner alle de viktige sidene? Det er her en sitemap (eller xml sitemap som det også heter) kommer inn i bildet! Tenk på det som en kartlegging av nettstedet ditt som hjelper søkemotorer med å finne veien rundt. La oss se nærmere på hva en sitemap er og hvorfor det er nyttig for nettstedet ditt.

Hva er en Sitemap?
En sitemap er rett og slett en liste over alle sidene på nettstedet ditt, presentert på en organisert måte. Den fungerer som en guide for søkemotorer, som gjør det enklere for dem å indeksere nettstedet ditt. Sitemaps inneholder viktige detaljer som hyppigheten av oppdateringer på hver side og hvilke relasjoner de har med hverandre.

Hvorfor er det Nyttig?
Tenk på en sitemap som et veikart for søkemotorer. Ved å gi dem denne veiledningen, øker du sjansen for at nettstedet ditt blir indeksert grundig og nøyaktig. Dette betyr at når noen søker etter noe relatert til innholdet ditt, vil søkemotoren kunne vise riktige sider som svar. Uten en sitemap kan noen av sidene dine bli oversett eller ikke vurdert så viktig av søkemotorene (selv om de egentlig er det).

Eksempel på en Sitemap:
La oss si at du driver en nettbutikk som selger sportsutstyr. Da kan din sitemap inkludere hovedkategorier som «Fotballutstyr,» «Treningsklær,» og «Utendørsaktiviteter.» Under hver kategori lister du opp alle underkategoriene og individuelle produktsider. Dette kalles ofte sitemap design. Det kan for eksempel se ut som dette:

Fotballutstyr
– Fotballer
– Fotballsko
– Beskyttelsesutstyr

Treningsklær
– Treningsbukser
– Sports-BH-er
– Treningsskjorter

Utendørsaktiviteter
– Telt
– Turutstyr
– Sykler

Å designe en effektiv sitemap er like viktig som å ha en i utgangspunktet. Denne organiserte oversikten gjør det enkelt for søkemotorer å finne og indeksere alle produktene og sidene dine, noe som igjen forbedrer sjansene for høyere rangering i søkeresultatene.

Så, kort oppsumert: En sitemap er som et navigasjonskart for søkemotorer, og det er et viktig komponent for å sikre at nettstedet ditt blir funnet og vurdert av søkemotorer på best mulig måte.

Noen av kundene vi har jobbet med

Nor Omega
Maria Mena
Wavemaker
Statens Vegvesen
Entra
Amfi
Safedrive
Telenor Arena
Lifeline Care
Flogas
Eldorado E-sport
Nor Omega
Maria Mena
Wavemaker
Statens Vegvesen
Entra
Amfi
Safedrive
Telenor Arena
Lifeline Care
Flogas
Eldorado E-sport