Hva er design thinking, og hvorfor er det viktig?

Design thinking, på norsk kjent som designtenkning, er en kreativ tilnærming til problemløsning. Metodikken handler om å sette seg inn i brukerens posisjon, og forstå situasjonen og utfordringene deres. Målet er å sikre et brukervennlig resultat for brukeren.

Hva er design thinking, og hvorfor er det viktig?

Les mer: Godt design skaper resultater!

Hvordan bruke design thinking?

Metodikken i design thinking tar for seg fem faser: empati, definisjon, idémyldring, prototyping og testing. Fasene er designet for at du kan hoppe frem og tilbake. Vekslingen mellom de ulike fasene kan være nødvendig dersom det fremkommer ny innsikt eller kunnskap underveis i prosessen.

De fem fasene i design thinking modellen: 

  1. Empati: I den første fasen handler det om å forstå brukerens behov, ved å vise forståelse av menneskene som skal bruke løsningen. Ved hjelp av undersøkelser og intervjuer skal årsaken til utfordringen avdekkes. Innspill fra brukeren hjelper deg med å ikke anta noe, men å få brukerenes perspektiv istedenfor.
  2. Definere problemet: Etter å ha samlet innsikt og kunnskap fra brukeren, handler det om å bearbeide informasjonen du har fått, og strukturere innholdet. På den måten vil du få en bedre forståelse og samtidig være i stand til å ta riktige og gode beslutninger. Basert på informasjonen du har fått må du nå definere utfordringen brukeren har, og samtidig stille spørsmål til hva som er viktigst å prioritere. Først når problemet er definert og problemstillingen er i boks, kan du starte med idéutvikling.
  3. Idéutvikling: I denne fasen handler det om å finne innovative løsninger som kan løse problemene. Det kan du eksempelvis gjøre gjennom brainstorming, også kalt idémyldring på godt norsk. Det gjøres for å få flest mulig løsninger på problemet, og er en effektiv og nyttig metode. Fordelen med å ha mange idéer å velge fra, er at det gjør det enklere å sette idéene sammen eller å videreutvikle dem. Etter å ha kommet frem til en eller flere løsninger som fungerer, blir disse tatt med videre.
  4. Prototyping: For å få en bedre forståelse av designet kan det være lurt å skissere løsningen. Bruk gjerne penn og papir til å begynne med, før du etter hvert går over til å bruke et verktøy for prototyping. Metoden brukes for å teste funksjonaliteten til konseptet. Før brukerne kan ta i bruk produktet eller tjenesten er det greit om noen utenfor tester funksjonaliteten. Det er viktig å sjekke om det finnes noen begrensninger på løsningen, eller om noe bør justeres.
  5. Testing: Den beste måten å teste funksjonaliteten til konseptet er å la brukerne teste konseptet gjennom prototypen, og gi tilbakemeldinger. Basert på tilbakemeldingene, kan det være vi må gå tilbake i tidligere faser for å gjøre endringer. Det kan være nyttig å gå tilbake til fase 1, som omhandler empati, for å forsikre seg om du har forstått brukeren riktig. Eller om du bør gjøre noen justeringer for å kunne svare bedre på problemstillingen.
Hva er design thinking, og hvorfor er det viktig?

Hva skiller design thinking fra andre metoder?

I motsetning til andre metoder bruker design thinking modellen mer tid på å definere og utforske problemet til brukeren. Tradisjonelt utvikles en løsning basert på en idé eller ønske fra en bedrift. Ved å ta i bruk design thinking-metoden snur en dette på hodet og utvikler en løsning som tar utgangspunkt i utfordringer fra brukeren.

Viktigheten av design thinking

Design thinking er viktig fordi det gir en strukturert tilnærming til et problem med brukeren i sentrum. Gjennom empati, samarbeid og testing skal modellen sørge for at løsningene er relevante og brukervennlige. Modellen legger vekt på tidlig prototyping, noe som er med på å redusere risiko. Samtidig som det kan være tidsbesparende ved å oppdage utfordringer tidligere i prosessen.

Slik jobber vi med design thinking

Designtenking er med på å skape en løsning gjennom design som faktisk løser det brukeren trenger hjelp til, og er ikke basert på antagelser. Gjennom hele prosessen sørger vi for at brukeren er i sentrum, og det gir deg en løsning som fungerer. Samtidig som det sikrer de resultatene du ønsker!

La oss ta en prat om hvordan vi kan bistå deg i å utvikle en brukervennlig løsning!

Flere artikler

Nettside

Sanity vs. WordPress: Hva bør du velge?

Les mer

Nettside

Fordeler og ulemper med Sanity CMS

Les mer

Nettside

Hva er Sanity CMS og hvorfor skal du velge det?

Les mer

Noen av kundene vi har jobbet med

Nor Omega
Maria Mena
Wavemaker
Statens Vegvesen
Entra
Amfi
Safedrive
Telenor Arena
Lifeline Care
Flogas
Eldorado E-sport
Nor Omega
Maria Mena
Wavemaker
Statens Vegvesen
Entra
Amfi
Safedrive
Telenor Arena
Lifeline Care
Flogas
Eldorado E-sport