Hvordan sikre at nettsiden er universelt utformet?

Å ha en nettside som er tilgjengelig for alle uavhengig av funksjonsevne, er helt essensielt. Du vil jo at alle besøkende enkelt skal finne frem til riktig informasjon og handling. Her får du en sjekkliste med 9 punkter for å sikre at nettsiden er universelt utformet!

Bildet av to pc-er og to personer. Den ene personen sitter å tegner på et ark, det er tydelig at de ser på ulike muligheter.

Hvorfor er det viktig med en universelt utformet nettside?

Universell utforming sørger for at alle, uavhengig funksjonsevne, har mulighet til å bruke nettsiden din. Med andre ord så er universell utforming viktig for å bidra til et likestilt samfunn hvor alle kan ha tilgang til ulike tjenester.

En universelt utformet nettside er ikke bare mer tilgjengelig for de som har svekket funksjonsevne – de grunnleggende prinsippene ved universell utforming gjør at nettsiden blir mer brukervennlig for alle besøkende!

Les mer om hva universell utforming er.

Hvem gjelder universell utforming for?

Enten du har en nettside, applikasjon, fysisk tjeneste eller IKT-løsning, gjelder universell utforming for deg. I dagens digitale verden er det avgjørende at bedrifter legger vekt på universell utforming, for å unngå ekskludere enkeltpersoner. I tillegg er det svært viktig for å sikre at alle får tilgang til viktige tjenester og informasjon.

Sjekkliste for en universell utformet nettside

  1. Hvor tilgjengelig er nettsiden din i dag?
    Utfør en test og få oversikt over hvordan nettsiden presterer. Dette gjør at du enkelt kan endre på elementer som nettsiden scorer dårlig på.
  2. Er det brukt overskrifter og undertitler i teksten?
    Alle sider skal ha riktig overskriftsnivå, ikke kun en fet skrifttype. Slik at innholdet på nettsiden får et strukturert hierarki.
  3. Har teksten forklarende lenketekster?
    Gi lenkene på nettsiden et meningsfylt navn, slik at brukeren forstår hvor de havner. Prøv å unngå lenker som “klikk her”, “les mer” og “her”, de er ikke tydelig nok. Dobbeltsjekk at lenkene fører brukeren til riktig plass, og bruk gjerne en annen farge på lenken.
  4. Er innholdet ditt forståelig og lettlest?
    Skriv med et klart språk slik at alle forstår. Sett punktum ofte, bruk forklarende overskrifter og ett tema per avsnitt.
  5. Bruker du lister i innholdet?
    Anvende punktlister i innholdet når du skal ramse opp ting, det gjør det enklere for brukeren å lese raskt over teksten.
  6. Har nettsiden gode kontraster?
    Det hjelper lite med godt innhold, om det ikke er mulig å lese det. Bruk farger for å fremheve kontrasten mellom tekst-og bakgrunnsfarge. Dette gir leseren god oversikt over innholdet, og hva som er viktig.
  7. Er det alternativ tekst på bilder og illustrasjoner?
    Legg til tekst på bilder og illustrasjoner, som beskriver godt det du ser. Dette hjelper en person som er blind med å visualisere det. Prioriter bilder som gir merverdi til teksten og som hjelper brukeren med å gjøre noe.
  8. Finnes det videosnutter på nettsiden?
    Sørg for at videoer og lydspor som legges ut er tekstet. Tekstingen er nødvendig for personer som ikke hører, samtidig er nyttig da flere og flere ønsker å se video uten lyd.
  9. Har nettsiden tydelig navigasjon?
    Sørg for å ha en intuitiv menystruktur, slik at det er enkelt for brukerne å finne frem til det de ser etter.

Hvordan sikre at nettsiden er universelt utformet?

Vil du ha hjelp med universell utforming?

En universelt utformet nettside er svært viktig og noe alle bør ha! Ved hjelp av de ni punktene i sjekklisten kan du sikre at din nettside er det. Vi hjelper deg gjerne med nettside og design, les mer om våre tjenester her.

Har du noen andre spørsmål om nettside? Kontakt oss her for en prat!

Flere artikler

Nettside, Visuell identitet

Derfor er et responsivt design på nettsiden viktig

Les mer

Nettside, Visuell identitet

UX- og UI-design: Hva er forskjellen?

Les mer

Nettside, Guider, Visuell identitet

Hvorfor er webdesign viktig for nettsiden?

Les mer

Noen av kundene vi har jobbet med

Nor Omega
Maria Mena
Wavemaker
Statens Vegvesen
Entra
Amfi
Safedrive
Telenor Arena
Lifeline Care
Flogas
Eldorado E-sport
Nor Omega
Maria Mena
Wavemaker
Statens Vegvesen
Entra
Amfi
Safedrive
Telenor Arena
Lifeline Care
Flogas
Eldorado E-sport