UX- og UI-design: Hva er forskjellen?

Både UX og UI er viktige designprinsipper når vi utvikler nettsteder eller apper. Selv om de ofte brukes om hverandre, har de forskjellige formål. I denne artikkelen kan du lære mer om forskjellen på UX og UI-design, og hvorfor de er best sammen!

Bildet av tre personer som står ovenfor et bord. På bordet ligger det skisser av ulike grensesnitt.

Hva er forskjellen på UX-og UI-design?

UX-design står for «user experience» (brukeropplevelse), mens UI-design betyr «user interface» (brukergrensesnitt). Hovedforskjellen mellom de to er at UX handler om hvordan løsningen fungerer og oppleves av brukeren, mens UI fokuserer på den visuelle utformingen og hvordan brukeren interagerer med løsningen.

UX-design skaper verdifulle brukeropplevelser

UX-design er kunsten bak å skape en enkel og intuitiv opplevelse for alle brukere. Enten det dreier seg om en nettside, en applikasjon eller en programvare. Hver eneste interaksjon skal være logisk for brukeren, med et mål om at sluttbrukeren opplever en smidig, effektiv og tilfredsstillende løsning uten frustrasjon.

Men hvordan oppnår du dette? Nøkkelen ligger i å virkelig forstå brukerens behov og ønsker. Gjennom innsikt i hvordan brukeren tenker, kan du skape en løsning som er brukervennlig. En vesentlig del av UX-designprosessen er brukertesting. For å sikre at løsningen er skapt med fokus på brukeren, blir ekte brukere involvert. I denne prosessen tester og evaluerer de tjenesten for å identifisere eventuelle problemer som må løses. Denne kontinuerlige prosessen sikrer at resultatet blir en verdifull og positiv opplevelse, slik at kunden kommer tilbake.

Les mer om hvorfor UX-design er viktig!

UI-design gir et brukervennlig grensesnitt

UI-design tar for seg det visuelle og estetiske uttrykket til en løsning. Det handler om å utforme et brukergrensesnitt som ikke bare ser fantastisk ut, men som også er funksjonelt og intuitivt. Gjennom nøye organisering av elementer, kan du skape en helhetlig og brukervennlig løsning.

Men hva er egentlig et godt UI-design? Et godt UI-design setter brukerens ønsker i sentrum og sørger for at alle elementer bidrar til en sømløs og helhetlig opplevelse. Dette innebærer å forstå brukeren og deres mål, og deretter designe et brukergrensesnitt som støtter dette.

Les mer om hvordan du kan sikre at nettsiden din er tilgjengelig for alle.

UX- og UI-design: Hva er forskjellen?

Samspillet mellom UX-og UI-design

UX og UI fungerer best når de jobber sammen. En nettside med et flott design, men som er vanskelig å bruke, er like problematisk som en brukervennlig nettside med dårlig design. Derfor er det avgjørende å ivareta begge aspektene for å skape en vellykket nettside. Begge elementene må være til stede for å skape en helhetlig og tilfredsstillende brukeropplevelse.

For å oppnå det gode samspillet mellom UX-og UI-design, kan det lønne seg med en utdannet designer. Dette gjør at begge deler blir ivaretatt på nettsiden. I tillegg legger de til rette for en side med et responsivt design og som er universelt utformet.

Få eksperthjelp til nettsiden!

Vi jobber med å skape nettsider som konverterer, og derfor er det svært viktig med et tiltalende og brukervennlig design. Enten du trenger hjelp til et større prosjekt eller en landingsside, har vi spesialister innen webdesign. La oss ta en prat om hvordan vi kan bistå i ditt nettsideprosjekt!

Ta en titt på vår portefølje hvis du er nysgjerrig.

Flere artikler

Visuell identitet, Nettside

Slik lager du en visuell identitet som matcher bedriften

Les mer

Nettside, Visuell identitet

Derfor er et responsivt design på nettsiden viktig

Les mer

Nettside, Visuell identitet

Hvordan sikre at nettsiden er universelt utformet?

Les mer

Noen av kundene vi har jobbet med

Nor Omega
Maria Mena
Wavemaker
Statens Vegvesen
Entra
Amfi
Safedrive
Telenor Arena
Lifeline Care
Flogas
Eldorado E-sport
Nor Omega
Maria Mena
Wavemaker
Statens Vegvesen
Entra
Amfi
Safedrive
Telenor Arena
Lifeline Care
Flogas
Eldorado E-sport