Slik får du en trygg og sikker nettside

Du har kanskje brukt betydelig med tid og penger på å gjøre nettsiden din pen og funksjonell. Det er vel og bra, men har du tenkt over hvor trygg den er? Flott design hjelper lite hvis nettleseren advarer besøkende om usikker tilkobling, skjemaer skurrer eller siden plutselig er nede. Da forsvinner de før du rekker å si “vi fikser det etter lunsj”.

Slik får du en trygg og sikker nettside

I korte trekk:

  • En trygg nettside beskytter mot blant annet hacking, datalekkasjer og nedetid.
  • Nettsidesikkerhet handler ikke bare om tekniske oppgaver, men også om å bygge tillit hos brukerne dine.
  • Dårlig sikkerhet kan få dramatiske konsekvenser, som tap av synlighet, trafikk og kunder.
  • Vanlige tiltak for å sikre nettsiden inkluderer jevnlige programvareoppdateringer, backups, bruk av SSL-sertifikat, brannmur og overvåking.
  • Du kan håndtere nettsidesikkerheten internt eller sette bort ansvaret til profesjonelle nettsideutviklere.

Nettsidesikkerhet er mer enn en teknisk sjekkliste – det er en investering i tillit. Det handler ikke bare om å hindre hackere i å bryte seg inn, men også om å levere en opplevelse som føles stabil, profesjonell og trygg. Hvis sikkerheten svikter, kan det koste deg dyrt i både omdømme, trafikk og kunder.

I denne artikkelen skal vi se nærmere på hva det vil si å ha en trygg nettside, hva som skjer når sikkerheten glipper og hvilke grep som gjør at du slipper å lære det på den harde måten.

En trygg nettside er en oppdatert nettside! Les også: Hvorfor er det viktig å vedlikeholde nettsiden?

Hva skjer hvis nettsiden ikke er trygg?

Når sikkerheten blir ignorert, kan konsekvensene bli katastrofale. Dette kan du risikere hvis nettsiden din ikke er godt nok beskyttet:

  • Nedetid
    Hvis uhellet er ute og nettsiden blir hacket, kan den bli utilgjengelig på sekundet. Da mister du potensielle inntekter all den tid det tar deg å finne ut hva som gikk galt – og ikke minst løse det.
  • Tap av tillit
    Det holder med én dårlig brukeropplevelse – en mistenkelig advarsel eller noe som bare virker “off”. Når folk ikke føler seg trygge, trekker de seg unna. Og de fleste kommer aldri tilbake, men oppsøker heller konkurrentene dine.
  • Datalekkasjer
    Sensitive kundedata kan komme på avveie, og det kan føre til både økonomiske og juridiske konsekvenser som følge av GDPR-brudd.
  • Tap av synlighet i søkemotor
    Google liker ikke usikre nettsider. En kompromittert side kan fjernes fra søkeresultatene – eller enda verre, bli svartelistet. Da ryker både synligheten og troverdigheten i samme jafs.
  • Hackere får tilgang
    Når sikkerheten svikter, kan hackere stjele data, plante skadelig kode eller sende trafikken din videre til sider du ikke vil assosieres med. Det skader ikke bare driften, men også merkevaren din.

Følger du best practice? Les også: Dette bør en god nettside inneholde

5 tiltak som gjør nettsiden trygg

Den gode nyheten er at det finnes mange gode tiltak for å sikre en nettside. Her er fem tiltak som gir deg færre bekymringer i hverdagen.

  1. Oppdater CMS og plugins jevnlig
    WordPress og andre CMS slipper hyppige sikkerhetsoppdateringer. Hvis du ikke oppdaterer disse, kan hackere utnytte kjente sikkerhetshull. Ved å holde alt oppdatert, reduserer du denne risikoen betraktelig.
  2. Sørg for automatiserte backups
    Daglige eller ukentlige sikkerhetskopier sikrer deg mot datatap og gjør at du kan gjenopprette nettsiden raskt hvis noe går galt. Du slipper å miste innhold, design eller data og kommer raskt tilbake i drift.
  3. Bruk SSL-sertifikat (HTTPS)
    Et SSL-sertifikat er en helt grunnleggende forventning folk har til nettsider i dag. Det beskytter brukerne dine ved å kryptere informasjonen mellom dem og serveren. En nettside uten dette blir stemplet som “usikker” i nettleseren. Tro oss, det er ikke et inntrykk du vil gi.
  4. Installer brannmur og sikkerhetsplugins
    Ved å bruke brannmur og sikkerhetsutvidelser som blokkerer forsøk på innbrudd og varsler deg om mistenksom aktivitet, kan du forebygge angrep før de inntreffer.
  5. Overvåk nettsiden
    Med konstant overvåking får du beskjed med én gang noe går galt – før noen rekker å sende deg en sint e-post. Det gjør deg i stand til å ta grep raskt før problemet vokser seg stort.

Lyst til å fordype deg ‘in the basics’? Les også: Hva er en nettside? Dette er nyttig å vite

Vi tar nettsidesikkerheten din på alvor

Hos oss i Fjellvann dreier det seg ikke bare om å lage en flott nettside. Vi sørger også for at den fungerer optimalt og er trygg og stabil for deg og brukerne dine hver eneste dag. Med vår driftstjeneste får du en løsning som gjør at du slipper å tenke på sikkerhet og teknisk vedlikehold til en fast, forutsigbar månedspris!

Ta gjerne kontakt med oss for en prat her!

Flere artikler

Nettside

Derfor bør du ha et SSL-sertifikat

Les mer

Nettside

Hvorfor er det viktig å vedlikeholde nettsiden?

Les mer

Nettside

Konverteringsoptimalisering: Slik gjør du besøkende om til kunder

Les mer

Noen av kundene vi har jobbet med

Nor Omega
Maria Mena
Wavemaker
Statens Vegvesen
Entra
Amfi
Safedrive
Telenor Arena
Lifeline Care
Flogas
Eldorado E-sport
Nor Omega
Maria Mena
Wavemaker
Statens Vegvesen
Entra
Amfi
Safedrive
Telenor Arena
Lifeline Care
Flogas
Eldorado E-sport