Komplett guide til webdesign 2024

Enten du skal lage en helt ny nettside eller oppgradere den du allerede har, - vil det lønne seg å få hjelp av en webdesigner. I denne guiden har vi samlet alt vi tror du trenger å vite om webdesign - før du velger webdesigner.

Komplett guide til webdesign 2024

Dette lærer du:

  • Hva er webdesign?
  • Hva gjør en webdesigner?
  • Hvordan velge riktig webdesigner?
  • Hvorfor er webdesign viktig?
  • Hva koster webdesign?
  • Hvor lang tid tar webdesign?
  • Slik jobber vi i Fjellvann med webdesign
  • FAQ

Hva er webdesign?

Webdesign handler om planlegging, design, utvikling og vedlikehold av nettsteder. Målet med webdesign er å kombinere design med funksjonalitet for å sikre at nettstedet ikke bare ser bra ut, men også er brukervennlig og effektivt for besøkende. Dette gjør at det er ulike fagområder innen webdesign, som kan deles inn i:

  • Grafisk design for web
    Utvelgelse av farger, skrifttyper og layout som reflekterer merkevarens identitet. Grafisk design skaper den visuelle identiteten til et nettsted, som bidrar til å forme brukerens oppfatning og opplevelse.
  • Brukergrensesnitt (UI)
    UI-designere jobber med å utforme grensesnittene som brukerne interagerer med. Dette inkluderer design av knapper, menyer, og andre interaktive elementer. Målet er å gjøre nettstedets grensesnitt så intuitivt og brukervennlig som mulig.
  • Brukeropplevelse (UX)
    UX-design handler om hvordan nettstedet fungerer og hvordan brukerne opplever nettstedet. UX-designere forsker på og tester hvordan brukerne interagerer med nettstedet for å sikre en positiv opplevelse. De fokuserer på å optimalisere nettstedets struktur og funksjonalitet basert på brukeratferd og tilbakemeldinger.
  • Frontend-utvikling
    Selv om dette teknisk sett er mer et utviklingsfelt, er frontend-utvikling avgjørende for webdesign. Frontend-utviklere implementerer det visuelle designet på nett ved hjelp av kodespråk som HTML, CSS, og JavaScript. De sørger for at designet fungerer på tvers av forskjellige nettlesere og enheter.
  • Søkemotoroptimalisering (SEO)
    Implementering av strategier for å forbedre nettstedets synlighet og rangering i søkemotorer som Google og Bing.
  • Innholdsproduksjon
    Utvikling av engasjerende og informativt innhold, inkludert tekst, bilder og videoer, som kommuniserer effektivt med målgruppen.

Les mer om hvorfor du burde bruke en tekstforfatter til nettsiden her.

Hva gjør en webdesigner?

Webdesignere kan sees på som digitale arkitekter for hvordan nettsider skal se ut og fungere. Deres arbeid er avgjørende for at nettsidene fungerer som de skal. Webdesignere lager nye nettsider og utvikler eksisterende nettsider. De kombinerer kreative og tekniske ferdigheter for å bygge grensesnitt som ikke bare ser flott ut, men som også fungerer feilfritt.

Mer spesifikt lager de trådskisser og prototyper, gjennomføre brukertester, overvåker og analysere bruk av nettsider. De jobber også tett med bedriftene de hjelper for å lage nettsider som er designet for deres tjenester og målgrupper. I tillegg til å ofte samarbeide med innholdsprodusenter, markedsførere og IT-spesialister for å skape en helhetlig og sammenhengende digital opplevelse.

Komplett guide til webdesign 2024

Hvordan velge riktig webdesigner?

Å finne den rette webdesigneren er som å velge en guide til en fjelltur – avgjørende for en trygg og vellykket opplevelse. Her er noen steg du kan følge for å sikre at din digitale tilstedeværelse blir like flott som norsk fjellvann:

  1. Utforsk porteføljen
    Ta en god titt på webdesignerens tidligere arbeider. En imponerende portefølje som viser mangfold og dybde forteller deg at denne designeren kan navigere i variert terreng. Se også etter erfaring med bedrifter som ligner på din egen.

    Ta en titt på vår portefølje hvis du er nysgjerrig her.
  2. Les tilbakemeldinger fra andre kunder
    Kundeanmeldelser er som spor etter andre vandrere; de viser veien og advarer om potensielle hindringer. Sørg for at webdesigneren har et godt rykte for samarbeid og pålitelighet.
  3. Forstå designprosessen
    En klar og strukturert prosess er nøkkelen til et vellykket prosjekt. Designeren bør kunne forklare sin tilnærming fra start til slutt, slik en guide ville forklart ruten for en fjelltur.
  4. Teknisk ekspertise
    Din ideelle partner i webdesign bør ha teknisk innsikt til å implementere moderne og responsive design, akkurat som å ha det nyeste og beste utstyret for en tur.
  5. Kommunikasjon og samarbeid
    Velg en designer som er lett å kommunisere med og som er åpen for dine ideer. Gode samtaler fører til de beste løsningene.
  6. Budsjett og tidsramme
    Bekreft at designerens pris og tidsplan harmonerer med dine forventninger.
  7. Support etter lansering
    Et nettsted trenger vedlikehold, akkurat som stell av utstyr etter en lang tur. Sørg for at designeren tilbyr god ettervern og støtte.

Les også om andre viktige valg som må tas hvis bedriften skal ha ny nettside.

Hvorfor er webdesign viktig?

Webdesign handler ikke bare om estetikk og funksjon – det spiller en viktig rolle for hvordan folk opplever en merkevare. Webdesign er avgjørende for at folk finner frem på nettsiden og blir til konverterende kunder. Webdesign har derfor en stor påvirkning på bedriftens resultater.

Les mer om viktigheten av godt webdesign på nettsiden her.

Hva koster webdesign?

Pris for webdesign kan variere mye basert på flere faktorer, som kompleksiteten, kravene til funksjonalitet, og designerens erfaring. Men for å ikke prate generelt, så kan vi si hva webdesign koster om du handler hos oss:

  • Vi tilbyr enkle landingssider (alt innhold på 1 side) fra 20 000 til større prosjekter opp mot 500 000.
  • De vanligste prosjektene våre ligger i området mellom 100 000 og 300 000, men vi leverer også mindre nettsider med en tilpasset prosess mellom 30 000 og 75 000.

Vi har laget en enkel kalkulator som du kan bruke for å få et prisestimat på hva en nettside kommer til å koste deg. Test priskalkulatoren vår her.

Hvor lang tid tar webdesign?

Hvor lang tid et webdesign-prosjekt tar varierer på størrelsen. Hos oss tar de aller minste prosjektene (landingssider) så lite som en til to uker, mens større prosjekter kan ta seks måneder eller mer.

Slik jobber vi med webdesign

Vi planlegger, designer, utvikler og drifter nettsteder og nettbutikker for å sikre resultater for kundene våre. Uavhengig om det er en enkel landingsside, en nettside som er kjernen i bedriften eller en nettbutikk med tusenvis av produkter så er metoden den samme.

Før vi kan begynne å snakke om hva vi skal bygge er vi nødt til å vite hvor vi skal, hvem vi skal nå og hva vi skal oppnå. Vi legger sammen en solid strategi, med brukeropplevelse i sentrum, lynraske sider og funksjonelt design. Les mer om prosessen vår når vi lager nettsider her.

Finn ut om vi er en god match for ditt nye prosjekt

Kontakt oss her for en prat

Responsivt webdesign er en metode for å designe nettsider slik at de automatisk tilpasser seg og ser bra ut på alle typer enheter, fra datamaskiner til nettbrett og mobiltelefoner. Dette oppnås ved å bruke fleksible layouter som justerer innhold og design basert på skjermstørrelsen til brukerens enhet.

SEO er viktig i webdesign fordi det hjelper nettsteder å rangere høyere i søkemotorresultater, noe som øker synligheten og tiltrekker mer trafikk. Dette kan føre til mer engasjement, flere konverteringer og bedre forretningsresultater.

Webdesignere kan ha ulik utdanningsbakgrunn. Noen er selvlærte, mens andre har utdanning innen grafisk design, webdesign og programmering,

Flere artikler

Nettside

Sanity vs. WordPress: Hva bør du velge?

Les mer

Nettside

Fordeler og ulemper med Sanity CMS

Les mer

Nettside

Hva er Sanity CMS og hvorfor skal du velge det?

Les mer

Noen av kundene vi har jobbet med

Nor Omega
Maria Mena
Wavemaker
Statens Vegvesen
Entra
Amfi
Safedrive
Telenor Arena
Lifeline Care
Flogas
Eldorado E-sport
Nor Omega
Maria Mena
Wavemaker
Statens Vegvesen
Entra
Amfi
Safedrive
Telenor Arena
Lifeline Care
Flogas
Eldorado E-sport